onsdag 19 januari 2011

Stolpe ut, Carlgren!

Vågar inte välja!
Målet med Carlgrens licensjakt är en livskraftig och genetiskt frisk vargstam. Och målet med hans rovdjurspolitik är att varg ska finnas i ett så stort antal att den långsiktigt kan leva i sitt naturliga utbredningsområden.
För vän av varg låter inte detta så dumt, eller hur?
Som ett led i att få en genetiskt frisk vargstam måste de genetiskt defekta vargarna bort för att ersättas av nya. Ok!
Det är nu Carlgren enligt min uppfattning, börjar skjuta stolpskott, ett efter ett. Dessutom stolpe ut!
Genetiskt frisk eller inte?
Stolpskott nr 1. Han inför licensjakt för att skjuta av de genestiskt defekta vargarna. Hur tänker karln? Hur ska en jägare kunna se att det djuret han eller hon har i sikte är defekt? Rent jävla nonsens, rent ut sagt! Ska Carlgren på ett seriöst sätt rensa bort de defekta vargarna kan han inte låta jägarna sköta detta. Kanske viltvårdare och veterinärer är bättre yrkesgrupper. En parentes, av förra årets vargar som blev skjutna under licensjakten var inte en enda genetiskt deffekt.
Stolpskott nr 2. Genforskare är eniga om att en långsiktigt livskraftig population kräver mellan 500-5000 djur. Nä, Carlgren köper inte experternas råd och sätter ett tak på 210 djur.
Stolpskott nr 3. Han tillåter licensjakt på denna population, 210 djur. På denna lilla stam av djur där en del har genetiska defekter ska 20 djur få skjutas urskiljningslöst. 
Här är det bra att komma ihåg att även utan licensjakt är dödligheten bland vargar hög. År 2010 dödades 60 vargar på laglig väg, hur många som fallit offer för illegal jakt vet ingen. Dessutom dör ett okänt antal vargar av naturliga orsaker.
Stolpskott nr 4. Det är svårt att sitta på två stolar Carlgren! Du vill genom att sätta ett tak på antalet vargar och införa licensjakt minska motståndet mot varg. Skulle de som hatar varg mest - jägarna - bli mer välvilligt inställda om de får skjuta av några stycken. Samtidigt lovar du att etablera ny varg, kanske för att lugna alla oss som vill ha varg och som ifrågasätter vargjakten. Tycker inte du Carlgren, handen på hjärtat, att det mer ser ut som du i det tysta stöder varghatarna som vill ha NOLL vargar i Sverige?
Stolpskott nr 5. Ett viktigt syfte med förra årets licensjakt var att öka acceptansen. Har den gjort det, Carlgren? Har du undersökt om ett av syftena med jakten är uppfyllda innan du brakar vidare med att tillåta licensjakt 2011? Nej, det har du inte. Är detta trovärdigt?
Carlgren, du kanske inte skulle ha blivit politiker? Att vara politiker är att driva sina frågor även om det stormar. Man måste våga vara obekväm, ha mod och vara stark så att den egna politiken förs fram.
Det är svårt att sitta på flera stolar Carlgren! Kanske du borde resa dig upp och gå därifrån?

Och det var troligen långt ifrån allt jag har att säga i vargfrågan!


1 kommentar:

  1. Lite fel blev det väl i Stolpskott 3. Licens-jakten omfattar ju inte 210 djur - du får ta bort en 0.

    SvaraRadera