söndag 16 oktober 2011

Dagens insikt - Alkaline food!

Ibland händer det saker med min kropp som jag inte förstår! Att jag vaknar en morgon och har skitont i en höft, eller i mina knän eller i något annat muskelfäste - oftast ländryggen. Att jag helt plötsligt kan få värk i hela kroppen från den ena dagen till den andra, typ influensasymptom. Värken försvinner oftast helt efter någon dag.

En läkare ansåg att jag hade fibromyalgi och skickade mig på utredning trots att jag vet att jag inte har det! Den halvårslånga utredningen visade just det - inte fibromyalgi. En annan läkare anser att detta utlöser sig på grund av på stress, men jag är mycket tveksam till det.

Jag har under ganska lång tid varit säker på att det har med kosten att göra. Och alkohol. En liten whisky går bra, men tar jag två så vaknar jag med värk någonstans. Rödvin är ett stort NO, NO. Dricker jag det så är det illa med musklerna. Mycket socker likaså = värk! Omelett till middag = ont ont. Att äta goda desertostar, rökt kött och vindruvor på fredagskvällen gör att lördagen blir jobbigt - fram med Iprenasken, bit ihop och stå ut!

Och när jag kör LCHF för att minska lite i vikt kommer problemen som ett brev på posten. Trots att jag inte dricker alkohol och äter sötsaker då. Kort sagt jag mår inte bra av att äta så mycket proteiner speciellt inte animaliska proteiner.

Och detta blir så självklart när jag läser om att den mat vi äter är antingen sur -lågt pH, neutral eller basisk - högt pH, och att den den mat vi äter totalt ska vara svagt basisk vilket innebär att vi behöver äta mycket livsmedel med högt PH-värde och mindre med lågt PH-värde. Klicka här och läs mer!

Livsmedel med högt PH-värde är de flesta grönsaker och frukter och livsmedel med lågt PH-värde är till exempel de flesta spannmål och proteiner, framför allt animaliska proteiner. Liksom vitt socker.
Jag har hittat sambandet, det är jag övertygad om! Min kropp har för lågt PH-värde vilket försämras då jag äter LCHF-kost med mycket animaliska proteiner!

Är man för sur i kroppen lagras syra i bindväven och i lederna och kroppen tar och kalk från skelettet och blodet.

Symptomen på försurning i kroppen är många, några är muskelstelhet, värk, övervikt, sömnsvårigheter, kramper både i muskulatur och i magen. Thats me!
Inte sur alls!

Kan det vara detta? Är det så enkelt? I morgon ska jag gå och köpa stickor och mäta mitt PH-värde med! Jag blir inte alls förvånad om jag är sur som en citron........som förresten är mycket basisk och inte alls sur!

Fortsättning följer!

5 kommentarer:

  1. Så intressant! Det här läste jag mycket om för många år sedan, men har glömt bort det nu, p g a debatten kring GI och LCHF. Skall läsa ikapp...

    SvaraRadera
  2. Ja visst! Det är ju balansen det handlar om! Och problemet med LCHF är nog att man tar bort så många kolhydrater bl a frukt som ju till största delen är basiskt. Jag började fundera över detta då en kompis sa att han inte kunde dricka rödvin längre eftersom han tränade hårt. Varför undrade jag. Jo, för att man får så mycket syra i musklerna så träningen funkar inte. Det finns ju många som hävdar att Fibromyalgi till stor del orsakas av för mycket syra i kroppen. Detta är troligen komplext, är du i balans, sover bra osv så kanske du inte är så känslig för surhet, men om man som jag har problem att sova, har en historia med mycket stress så kanske det blir för mycket! Fast i grunden handlar det för mig om att äta balanserat, röra på sig och ha ett bra socialt nätverk!

    SvaraRadera
  3. Men äter du MER protein på LCHF??
    Det låter som Atkins för mig... I LCHF ska du byta ut kolhudraterna mot naturligt fett, vilket inte alls blir stora mängder efter som fett är mer energitätt än kolhydrater. Sedan kand du frossa i grönsaker! Grönsaker är ju vad vi LCHF-are ersätter pastan och pottisen med.
    Jag käkar ju blomkål och bönor tex istället för spagetti.

    Kram Jessica / (krasnaja)

    SvaraRadera
  4. Jessica! Nej jag äter inte mer protein, men den stora grejen är ju att det lätt blir obalans när vi också drar ned på frukt och potatis har jag läst nu! Ok, jag drar ner på vitt socker och pasta, ris, bröd vilket jag mår bra av, MEN jag drar också ner på frukt eftersom det innehåller mycket kolhydrater! Plus att jag gärna äter bönor och linser vilket faktiskt är sura grönsaker. Jag testade nyss mitt PH-värde och fick mer eller mindre en chock 5,6 mitt dagen, det borde ligga över 7,0-7,5! Och när jag tänker på vad jag äter så blir det klarare och klarare. Två ägg, 50 gram fet ost och en stor balja kaffe till frukost = bara surt. Ofta lax med sallad till lunch gärna med bönor = övervägande surt, Till mellanmål ett ägg, en tomat och lite ost eller lite kalkonkött = surt. Jag unnar mig faktiskt ett äpple om dagen. Till kvällsmat ofta omelett, mozarellasallad, fetaostsallad. Snacks på kvällen gärna nötter! Hm, klart övervägande sur mat. Detta problem kan man tydligen hantera bättre när man är ung men man får ofta problem i 40-45 årsåldern. Alltså, om jag äter LCHF måste jag tänka mycket på vilka grönsaker jag äter och välja dem som starkt basiska t ex morötter, selleri och spenat vilket inom parentes är just de grönsaker jag inte gillar och alltså äter jag inte dem utan väljer andra som är mindre basiska. Jag ska luska vidare på detta! Jag vet bara att jag under en mycket lång tid har känt det som om min kropp är förgiftad av något, som ofta blir värre då och då, något jag alltmer börjat koppla till maten. T ex äter jag omelett med grädde och ost på kvällen, äter mycket godis, eller dricker 2-3 glas vin kommer den här konstiga värken i muskelfästena som ett brev på posten + att jag morgonen efter kan uppleva att alla muskler i kroppen har världens träningsvärk. Om det är detta mina problem beror på så hoppar jag härifrån till månen och tillbaka på en kvart! Och så tänker på alla dem jag känner i min egen ålder som har ungefärlikartade problem. Intressant dock, kost är så komplext och hur intressant som helst!

    SvaraRadera
  5. Var testar du ditt pH-värde? Huden brukar ha ett fysiologiskt pH-värde på mellan 4 och 6, alltså svagt surt. Detta är en del av kroppens naturliga immunförsvar - huden ska vara en sur och ogästvänlig miljö för att hindra bakterier och andra mikroorganismer från att få fäste.
    Det pH på 7-7,5 som du menar att du "borde" ligga på är det riktvärde som anges för blodet (7,4 +/- 0,05 för att vara mer exakt). Detta värde är mycket noggrant reglerat av ett antal system i kroppen och påverkas obetydligt av vilken mat du råkat äta just den dagen. Den inlagring av syra i lederna du talar om ser man endast hos personer med allvarliga medicinska besvär, till exempel svår njursvikt eller metabolt syndrom.
    Du behöver alltså inte oroa dig för att kroppens pH-värde skulle påverkas av vad du äter. Lungorna, njurarna och blodets kemiska buffert-system håller koll på det åt dig :)

    Och - citroner är fullproppade med citronsyra. Det är alltså en mycket sur matvara, med ett pH på runt 2.

    /A

    SvaraRadera