fredag 16 mars 2012

Akademiskt freak?

Är det jag det?

För det första får jag VG på en tenta som jag absolut inte trodde att jag ens klarade. Hm. Hur kan något som jag tycker är så mediokert få en så bra bedömning? Tack, tack och ta emot!

Dessutom är jag helt absorberad av en bok. Den heter Becoming an EX. The Process of Role Exit och är skriven av Helen Rose Fuchs Ebaugh, professor i sociologi vid Universitetet i Houston. Hon har själv lämnat livet, och rollen som nunna, och är nu alltså professor, gift och har barn.

Den handlar om de olika stegen när vi bryter upp från en central social roll och hur vi går in i nya. Och hur hanterar vi rollen som ex, som alltid finns med oss på något sätt i våra nya roller?
Den är klockren för min kandiatuppsats som ju ska handla om hur kvinnor som levt i relationer där de misshandlats, upplever sitt uppbrott och hur de återupprättar sin identitet och självkänsla. Kort sagt hur de tar sig från rollen som offer, misshandlad till andra mer postivt laddade roller.

Jag vill inte sluta läsa, det är så intressant! Och nu är det fredag! Då kan jag ju inte läsa en massa socologi, eller hur?
Det som är toppen med att plugga och lyckas med tentor är att det ofta finns något att fira! Så i kväll blir det champagne, räkor och choklaaaaaad! Hur ska det bli sen, när jag förhopingsvis traskar runt i arbetslivets grottekvarn? Inget att fira alls?

Men det är sedan det!

Nu ska jag lägga bort boken ett tag, Men kanske den får följa med till sängen i kväll!

3 kommentarer:

  1. Visst är det härligt när man hittar en sådan bok! Det var länge sedan jag läste den, får ta att kolla den igen!

    SvaraRadera
  2. Hej. Kan tipsa om boken The Street Addict Role av Richard Stephens från 1991. Begreppet master role kan kanske vara användbart för dig. Se här: http://books.google.se/books?id=VuewVZTAn8wC&pg=PA17&dq=turner+street+addict&hl=sv&sa=X&ei=hr9kT_2rBc_AtAbjrvnbBQ&ved=0CDUQ6AEwAA#v=onepage&q=turner%20street%20addict&f=false
    Du kan också kolla min avhandling om organisationssocialisation och identitetsutveckling hos management traineer. Laddas här: http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CC8QFjAA&url=http%3A%2F%2Flnu.diva-portal.org%2Fsmash%2Fget%2Fdiva2%3A205078%2FFULLTEXT01&ei=08BkT9DSH4vssgaG0N2wBQ&usg=AFQjCNEKDwJAQYqCS0U6O8XAEw4vvLNtYw&sig2=VH2LSzqiyIXbVophlfwpSA
    mvh Dan Porsfelt

    SvaraRadera